Teknisk Skole

Enkelte steder omkring de større byer i lavlandet findes Tekniske Erhvervsskoler med diplomuddannelser. Men det er alt for højt et niveau til bondelandet oppe i Solu. I Solu findes kun boglig uddannelse. De fleste landsbyer har efterhånden en grundskole op til 3. eller 5. klasse, og de fleste kommuner (VDC) har en mellem-real-skole til 8. eller 10. klasse. Men kun i Distriktshovedstaden Salleri findes et gymnasie med 12. klasse og ganske få linjer af videreuddannelse til bachelor niveau. Hvis ikke studenterne falder indenfor denne ramme, så må de læse videre i Kathmandu eller droppe ud af skolen.

Udviklingen i Solu gennem de sidste par generationer er gået i retning af afhængighed af omverdenen. Der har været en masse-eksport af intelligentsia og import af de varer, som disse i ældre tider ville have produceret lokalt. Kun få ældre har stadig de gamle færdigheder. Den moderne verden har været længe om at ankomme, og de færdigheder, som følger med den, er stadig ikke ankommet. Der er derfor et kolossalt behov for at den del af ungdommen, som forbliver hjemme i Solu genopdager eller nyopdager en lang række tekniske færdigheder. Kun hvis de nye generationer tilegner sig færdigheder vil vi kunne bevare et dynamisk og levende samfund. Lad de kloge og ambitiøse tage til Kathmandu til deres boglige uddannelser, men lad de, der elsker livet på landet forblive tilbage og få lærdom, som de kan udnytte til beskæftigelse og indkomst. Det er kun få i Solu, der kan udnytte boglig uddannelse til mere end at læse og skrive breve.

Igennem 00'erne gik vi i HP og drømte meget om "Upper Solu Secondary Technical School" som skulle kombinere boglig og faglig uddannelse - halvt af hver - fra 8. til 10. klasse. Den skulle ligge på den pragtfulde grund, hvor Chheding Hostel ligger lidt udenfor Junbesi. Både lærere og beboere bakkede idéen op men ingen gjorde noget ved det, så til sidst opgav vi. Men i mellemtiden havde Doctor Mingma i Phaplu fået fat i alle vore filer og planer, og i 2009 kunne han lidt beklemt meddele, at han havde kopieret hele vores koncept til et byggeri, som han allerede havde sat i gang i Phaplu med støtte fra United Nation. Han blev meget glad, da vi fra HP's side takkede ham for initiativet og lovede ham fremtidig samarbejde.