Kommunikation mellem Danmark og Nepal

POSTVÆSEN: Mens vi i Danmark har haft et velfungerende postvæsen i så mange år, at vi alle betragter det som selvfølgeligt at brevene når frem næste dag, så er det Nepalesiske postvæsen endnu i en positiv udvikling, således at det somme tider fungerer over al forventning, mens det til andre tider må forventes at brevene slet ikke når frem.

I Kathmandu kan de kun modtage breve hvis modtageren har en postbox i en af de postbox-centraler der ligger spredt rundt i byen, eller hvis man aftaler "Poste Restante" på et postkontor med modtageren. Breve fra Kathmandu til Danmark skal indleveres på et postkontor.

Ude på landet har de fleste bygder et "Postkontor" hvortil en god del af de tilsendte breve vil ankomme før eller siden, og derefter vil rygtet hurtigt fortælle modtageren er der venter et brev. Breve fra Solu til Danmark kan leveres til et af disse lokale postkontorer, eller med en bekendt som skal til Kathmandu og kan afsende fra et hovedpostkontor.

INTERNET: I Kathmandu er der en "Internet Cafe" på ethvert gadehjørne og de fleste unge har en hotmail- eller yahoo-adresse, som de checker med jævne mellemrum. Men hastigheden er et problem, som dog langsomt forbedres og rygtet vil vide at der snart kommer superhurtig og billig bredbåndstilslutning. Og så er den ustabile strømforsyning en evig irritation, når strømmen går lige før mailen skal sendes.

Ude på landet er der endnu ikke mange Internet-forbindelser, og hastighed og strømsvigt er endnu mere problematiske. Men i foråret 2008 er et mobil-telefon-net med internet-adgang under opbygning i Solu, hvor hastigheden vil blive væsentligt forbedret, men det vil stabil elektricitetsforsyning næppe blive lige med det første.

Med passende tilbehør til laptop-computeren kan du i løbet af 2008 være online mange steder i Solu.

TELEFONI: I Kathmandu er fastnet-telefoni rimeligt veludbygget, men ikke mange har råd til en telefon. Mobil-telefoner er en dille, som de unge bare skal have. Telefonen er ret dyr men telefonien er rimelig. Brugte GSM-telefoner fra Danmark har tidligere været et hit, men nu går de også efter de fancy modeller, så markedet er ved at være dækket. Dækningen er i Kathmandu varierende fra god over rimelig til ringe eller håbløs, men forbedres hele tiden. Almindelig telefoni mellem Danmark og Nepal er temmelig dyr.

Internet-telefoni er billig og tilgængelig hos de fleste "Internet Cafeer" i Kathmandu, men man skal være gearet til forsinkelser i transmissionen. Det store problem her er at koordinere at begge parter er til stede på det rigtige tidspunkt. Her kan du hente hjælp på http://www.rajan.com/calendar/nepal_time.asp

Ude på landet er mobiltelefoni godt på vej - således også i Solu; men dog med mange dæknings-huller. I Salleri og i Bhandar har de fastnet-telefoni og de kraftige kinesiske sendere kan række en trådløs telefon mange kilometer borte, som for eksempel i Kenja og Thamakhani. Det kan forventes at Internet-telefoni snart vil følge efter.

PENGEOVERFØRSEL: Privat overførsel til en bankkonto kan kræve at modtageren har en officiel godkendelse til at modtage penge fra udlandet. Det ses der somme tider gennem fingrene med, men somme tider pludselig ikke mere. Overførsel med Western Union er en lidt dyr men hurtig og nem måde at overføre på. Der er flere agenter i Salleri og rigtig mange i Kathmandu. Men ellers må du benytte dig af Himalayan Projects godkendelser og forbindelser.