"The 3 Sherpa Sisters"

I 2006 gennemførte vi en særlig scholarship støtte til de tre sherpa piger - Sonam Doka Sherpa (17 år - til højre) - Lhamu Sherpa (15 år til venstre) og Rinji Sherpa (12 år i midten). De havde akut brug for hjælp, så der blev sendt 150 email ud, som atter af mange blev videresendt, og resultatet var en enestående opbakning, og de 3 pigers fremtid er reddet. Man bliver stolt over at være dansker, når man møder en sådan opbakning. Se her listen over donorer.
TUSIND T
AK allesammen.

4. December 2006
Kære Alle!
Jeg er netop vendt hjem fra Nepal efter to måneders store oplevelser sammen med mine venner i Upper Solu og i Kathmandu.
Mange scholarships er uddelt, og flere nye projekter er sat i gang end nogen gang tidligere. Alt har været stor succes.
Bortset fra en hjertesag, som jeg har med hjem og som endnu er uløst: Sonam Doka Sherpa.
Hun er født og opvokset i Trakshindu i Upper Solu sammen med sine to mindre søskende, hvor familien levede af turistindtægter. Men under maoisternes lokalstyre, svigtede turisterne og familien gik nedenom og hjem. Dvs de måtte flytte til Kathmandu og prøve lykken for 4 år siden. Det gik ikke godt, men de overlevede dog.
Sonam Doka var én ud af 745 som søgte optagelse som sygeplejerske (staff nurse - den højeste, bedste og dyreste sygeplejerskeuddannelse) - kun 35 blev optaget og Sonam Doka var nummer 15.
Nu er hun ved at afslutte første år og har to år tilbage af studiet.
Lillesøsteren Lhamu (betyder guddommelige) er 15 og er ved at afslutte 10. klasse med førstekarakter. Hun vil så gerne læse videre (i gymnasiet) for 10. klasse åbner ikke for ret meget.
Den yngste hedder Rinji og er 12 år og går i 6. klasse, hvor hun får førstekarakter.
Jeg har kendt Sonam Doka i 2 år, som den dejligste, klogeste, sødeste, fornuftigste, osv sherpapige på 17 år.
Hun var ansat af mig som befolknings-analyse-spørger sidste år, da vi pludselig og uden varsel fik meddelelsen at hendes mor var død. Vi sendte hende straks med fly til Kathmandu.
For 4 måneder siden døde hendes far af kræft, næsten lige så pludseligt.
Pludseligt er 17 årige Sonam Doka blevet familiens overhoved og eneforsørger.
De tre pigers eneste familie er tanten, som har hjulpet dem siden faderens død, men hun er nu gravid og vil af med de tre økonomiske belastninger.
Og i Nepal findes der ikke socialhjælp, kontanthjælp, studiestøtte eller nogetsomhelst.
De har en bankbog med 4.000 kr
De tre piger er færdige.
De må stoppe deres uddannelse. De må se at blive gift, så der i det mindste bliver mad på bordet.
Med mindre vi kan hjælpe.
Jeg har fået lovning på, at Rotary Club of Kathmandu vil give den yngste Rinji et scholarship på 2/3 af hendes behov frem til 10. klasse.
Jeg vil arbejde hårdt på at finde en scholarship donor til Lhamu i de 2½ år det tager at afslutte "gymnasiet".
Men Sonam Doka har brug for kontant støtte i 2 år, så hun kan blive færdig og få job og forsørge sine søstre og sig selv. Rundt regnet 25.000 kr eller 12.500 kr per år.
Og første store udgift er Tilmeldingsgebyre på sygeplejeskolen på 5.000 den 1. januar.
Denne mail er sendt til 150 mennesker.
Hvis hver af jer kunne sende 100 kr til Himalayan Projects scholarship-konto, Sparbank Vest 9260 0000502618, så ville det blive til 15.000 kr og de tre piger vil være reddet i et år frem, og så finder jeg nok på noget nyt til den tid.
Hvis du har lyst og mulighed for at gøre en god gerning her i julen, så hjælp de tre piger.
Send denne mail videre til dine venner.
Hvis du vil vide mere om Himalayan Project, så besøg www.nepalhelp.dk
Med venlig Julehilsen
Kurt Lomborg!


9. December 2006 - svar fra Sonam Doka
hello papa
is it real? i cant believe it happens to me. i am really too happy and first of all i just want to say my heartful thanks
to you and from my sisters too it is all happen because of your effort and love to us.
papa today i knew how lucky i am. now i have no fear and i can run my study smoothly as before. i am secure as
if i am with my dad and mom.wherever my dad and mom is ,they must be verry thankful to u because it is all because of u papa,
today i went to HCDO office and met namgyel.\ my exam was gone well. i will go to rotery on monday mr subedi called me on monday and i will write
you other things. for now i will look for some room so we can sift there.
And to all those danish kind hearted people i just wana say
"I WONT LET YOU REGRET FOR WHAT YOU SPEND YOUR MONEY,I WILL SHOW YOU WHAT I AM ,I WILL
PROMISE TO SHOW YOU MY EXCELLENT RESULT SO U CAN BE PROUD OF ME.I NEVER
THOUGHT THAT THERE WILL BE SO KIND HEARTED PEOPLE LIKE YOU FOR ME.I KNOW YOU
ALL WORK SO HARD TO EARN THAT MONEY BUT BE SURE I WONT MISUSE THE
MONEY.WHATEVER YOU DID FOR ME MAY BE YOUR SIMPLE STEP FOR YOU BUT IT IS NOT
A SIMPLE THING FOR ME IT IS THE BIGGEST HAPPINESS THAT I EVER RECEIVED IN MY
LIFE.THANK YOU SO MUCH FROM MY CORE OF HEART FOR LISTENING MY PAINFUL STORY
AND HELPING ME."
bye papa i will write u soon
sonam doka

14. December 2007:

Namaste to all the kind Danish donors, who helped us.
How are you all there? We hope and wish you all are in good health and we three are fine here too.
When we were helpless and nothing was with us, all of you came for us. We can still remember the day that Papa Kurt send us mail writing about help from you all. That was the day we felt secure and raise some hope inside us.
Of course we don’t know you all personally but we know that you are kind people with great heart; you are precious gift of Santa for us.
Your contribution changed our life and now we are doing our study well and we are living happily together. We are now no more helpless and hopeless but we are strong and dedicated mountain girls, so one day we will make you feel that you all invested your help and contribution for someone special.
If you can we also like to read some mails from you all.
We wish you Merry Christmas
Thanking you all
Rinji Sherpa, Lhamu Sherpa and Sonam Doka Sherpa.

Jeg er lige kommet hjem fra Nepal og fra alle mine fantastiske projekter, som du kan læse om på www.nepalhelp.dk hvor du også kan se hvordan man bliver medlem af Himalayan Project og bliver en del at det lille mirakel, som vi betyder for 134 unge studerende, en lille skole i Chhimbu, 6 skoler som er blevet renoveret i år og 8 der bliver næste år, og alle de 1.550 elever, som har deres daglige gang dér, og alle deres forældre – ja, hele det lille samfund i Upper Solu med sine 8.500 sjæle.

Men én af de bedste små mirakler er alligevel ”The 3 Sisters”, som stod håbløst uden hjælp sidste år efter begge forældres død. Jeg sendte en mail rundt, og den blev sendt videre rundt – og i løbet af en lille måned havde du og de øvrige 127 gode danskere indsat 45.583 kr på pigernes konto hos Himalayan Project. De kunne straks betale deres gæld og skyldige studieafgifter, og de kunne flytte i deres egen lille lejlighed, og Rinji kunne flytte på kostskole på hverdagene. Nu har de brugt knap halvdelen af pengene, men forventer at resten vil slå til i 2-3 år. Til den tid er Sonam Doka blevet sygeplejerske og kan overtage forpligtelserne over sin lille familie, som hun i en alder af 18 er blevet Mor for. Og jeg er deres stolte Far, som de spørger til råds om alt det praktiske.

De er 3 helt fantastiske piger med alverdens bedste egenskaber. Hvor var det dog godt at vi i fællesskab forhindrede dem i at gå til grunde.

Hvis du skulle få lyst til at skrive en mail til dem, så vil de blive rigtig meget glade, for de føler virkelig en enorm taknemmelighed mod jer allesammen, og føler det faktisk som et problem, at de slet ikke kender nogen af jer. Skriv til sonam_339@hotmail.com

Fra mig skal lyde et tusind tak for din støtte og en rigtig Glædelig Jul

fra Papa Kurt Lomborg!


November 2008:

I løbet af sommeren 2008 fik Lhamu et tilbud fra sin onkel, der er gift med en schweizisk kvinde, om at flytte til Geneve. Her får hun skolegang mod at hjælpe til med husholdningen.

Og så blev Sonam Doka færdig som Staff Nurse. Og det var jo den væsentligste årsag til at vi lavede indsamlingen for 2 år siden. Straks efter sin afslutning fik hun af Himalayan Project til opgave at gennemføre en befolkningsanalyse i Bakanje VDC. Det blev en flot undersøgelse og allerede i slutningen af november var den flotte og omfattende rapport færdig: Bakanje Health Survey 2008. Hun fornemmede virkelig at her var noget meget spændende at tage fat på, så nu er hun gået i gang med at forberede et større projekt i Bakanje, hvor formålet er Women Empowerment. Et meget spændende projekt, der kan vise sig banebrydende for Himalayan Project. En ny side vil blive oprettet, når vi får mere gang i dette projekt.

Rinji går nu i 8. klasse og klarer sig igen godt. Hun var lige nede en overgang, fordi hun ikke kunne holde ud at bo på kostskolen, og blev flyttet over til en anden skole. Men hun fandt hurtigt ud af, at Unique Boarding School var langt bedre, så nu er hun tilbage, men går i dagskole, og bor hjemme sammen med storesøster Sonam Doka. Rinji var med os i Solu og fungerede som assistent under befolkningsundersøgelsen.


November 2009:

Desværre viste det sig at opgaven med WEP var for uhåndterlig for Sonam. Måske også fordi hun blev belejret af unge giftemodne mænd, der gerne ville have en køn staff nurse som kone. Hun lod sig friste over evne af Karma, som er en god fyr med eget trekking agency. Ikke noget stort bureau og især ikke her i krisetiderne. Og her i November fødte hun så Ngawang Tseten på 3,2 kg. Men hun vil læse videre. Masters i Social Medicine. Selv om hun ikke følte sig moden til at arbejde med WEP, så fik hun alligevel mærket så meget til socialmedicinen, at hendes interesse er vakt. Men det tager 3 år og er frygteligt dyrt, men det må de klare selv.

Resten af indsamlingen fra 2006/07 er nu forbeholdt resten af Rinji's skolegang. Her ved årsskiftet er der 7.500 kr tilbage. Hun går nu i 9. klasse. De har valgt at lade hende gå på kostskole, selv om det er dyrere, for at hun kan få læsero og et regelmæssigt og kontrolleret liv. Hun er en meget klog pige, så hendes 10. klasses afgangseksamen burde ikke frembyde de store problemer.


Januar 2012:

Så forsvandt den sidste krone endelig fra kontoen, 5 år efter at den blev etableret, og det passede lige nøjagtigt med, at Lillesøster Rinji blev færdig med 10. klasse. Sonam og hendes mand Karma driver et lille trekkingbureau samtidig med at Sonam fortsat læser til Community Health Nurse. Sonam tager sig især af de turister, som vil se de projekter, som deres lille bureau driver i en nabokommune til vores område, Trakshindu. På en af disse ture var både Rinji og en ældre japansk forretningsmand med, så Rinji blev inviteret til Japan i 3 måneder, og nu får hun sin videre uddannelse sponsoreret mod at hun også lærer japansk, så hun kan blive færdiguddannet der. Lhamu har det fortsat godt i Schweiz, hvor hun stadig studerer, men ellers ved jeg ikke noget om hende. Sonam Doka er i sit es. Hun flyver og farter og når det hele. Ngawang Tseten er så stor nu, at hun godt kan forlade ham ind imellem, endog i længere tid. Hun har nu fået egen bil.

Så konklusionen af vores projekt må være, at vi gav et ktaftigt skub på et tidspunkt, hvor pigerne var i bund, og i de forløbne 5 år har vores penge holdt dem på et niveau, hvor de hele tiden selv har kunnet bestemme, hvad de ville. Så nu er de alle 3 på vej, og det er den rigtige vej. Tak til alle som var med til at hjælpe "The 3 Sherpa Sisters".


Sponsorer: Advokatfirmaet Lund-Sørensen & Maarup, Hurup, THY

BILAG: Marts 2007 - Rinji's eksamens-karakterer fra 6. klasse

Bakanje Health Survey 2008