Erfaringer og gode råd fra en frivillig

af Miriam (download teksten som pdf-fil)

I oktober/november 2010 var jeg med som frivillig på Himalayan Projects “Women Empowerment Project”. I en måned fulgte jeg gruppens arbejde i Bakanje VDC i Solu og hjalp efterfølgende til med rapportskrivning på kontoret i Kathmandu. De følgende råd er derfor baseret på mine erfaringer fra dette ophold.

Først og fremmest må du forvente at blive mødt af overstrømmende imødekommenhed, nysgerrighed, hjælpsomhed og venlighed – såvel fra de ansatte i HIPRON, de lokale du arbejder med og bor hos i Solu og den bondemand, der viser dig vej, når du er faret vild. Det eneste, det kræver fra dig, er, at du også har en venlig, åben og nysgerrig tilgang til de mennesker og det liv, du møder i Solu.

For at føle dig bedst tilpas undervejs i opholdet, er det vigtigt, at du har dit eget selvstændige projekt. Hvis du underviser på en lokal skole, giver det jo sig selv, at dette er dit projekt. Hvis du ønsker at koble dig på et projekt, der allerede køres af HIPRON, er det derimod vigtigt, at du overvejer, hvordan din rolle skal være. Det er ikke en god ide bare at være ”med” og forvente at kunne byde ind hist og pist. Først og fremmest er sproget en hindring for dette. De ansatte i HIPRON kan sagtens oversætte undervejs, men i praksis er det svært for dem at få tid, fordi deres fulde tilstedeværelse naturligvis er krævet i den pågældende situation.
Så hvis du vil følge med på et eksisterende HIPRON-projekt, så sørg for at have dit eget formål og din egen tolk. På den måde kan du selv få et stort udbytte, føle at du spiller en rolle og samtidig følge med i det spændende arbejde, de ansatte i HIPRON laver.

Sproget vil i det hele taget være en væsentlig faktor i ethvert ophold i Solu. Engelskniveauet er langt langt lavere, end du kan opleve det i Kathmandu dalen. Du vil møde nogle personer, der snakker lidt basis-engelsk og meget få personer, der snakker nok engelsk til at føre en almindelig samtale. Engelskundervisningen i skolerne er meget mangelfuld, pga lærernes niveau, så forvent ikke at unge i 9.-10. kl. er i stand til at føre andet end en meget simpel samtale på engelsk. Samtalerne kompliceres også af, at mange er meget generte ved at tale engelsk og at de har svært ved at forstå din vestlige accent.
Fra HIPRON personalet kan du forvente et engelsk på et højt niveau, så dér er der ingen problemer med at samtale om alverdens emner.
I Solu tales der flere forskellige lokale sprog, samtidig med at alle forstår nepalesisk. Så det er en god ide hurtigt at lære lidt brugbare og høflige gloser paa nepalesisk – det viser en imødekommenhed, som alle lokale vil glædes over og smile af.

Leveforholdene i Solu er primitive sammenlignet med en dansk dagligdag. Nogle steder vil der være et rigtigt toilet i asiatisk stil, mange steder vil toilettet være et træskur med et hul i nogle brædder og enkelte steder vil toilettet være den nærliggende mark. I de fleste små bygder er bademuligheden at hælde koldt vand over sig selv ved den fælles vandpost og enkelte steder vil der vaere et bad, man kan låne på skolen.
Medbring en god sovepose og noget kløestillende til stik fra de lopper, der nok vil bebo den undervejs.

De lokale vil gøre deres bedste for at servere dig god mad i rigelige mængder. Og maden er god (det er selvfølgelig et spørgsmål om smag), men ensformig. Hovedmåltidet er Dal Bhat, nationalretten, der består af et bjerg ris med en grøntsags/kartoffel/karry-blanding og en suppe til. Dette får man ofte serveret to gange om dagen. Til morgenmad kan man få en slags byggrød. Udover dette er det mange steder muligt at købe små pakker nudler med krydderier, som man så kan koge.
For mig var maden rigtig god – hvis man er kræsen og ikke kan lide den, så har man et problem, for alternativer er svære at finde.

Lige meget hvilket projekt eller arbejde du udfører, skal du betale for kost og logi. De lokale har generelt set meget få penge til rådighed, så at skulle betale for dig, vil være en stor byrde for dem. Selv om du udfører et stykke arbejde, som i sidste ende gerne skulle være til gavn for de lokale, så er det ikke muligt for dem at huse dig gratis.
Man skal desuden huske, at leveomkostningerne er så små, at det vil være en meget lille udgift for dig, sammenlignet med hvor stor en udgift det er for dem. Regn med ca. 30-40 kr. om dagen for kost og logi, hvis du bor hos private og lidt mere, hvis du bor og spiser på lodge.

Toiletpapir, chokolade, telefon, mineralvand og andre vestlige fornødenheder findes kun i de bygder, der ligger på den mest benyttede turistvej til og fra Everest Base Camp. Disse steder er det desuden muligt at bo på lodge, hvor man kan få mere varieret mad, eget rum at sove i og et rigtigt bad. Internet findes ikke og du skal have et særligt CDMA SIM-kort, som ikke kan indsættes i alle telefonmodeller. Selv med dette kort er der ikke dækning alle steder.

Dine forventninger til, hvad du skal nå og hvad der skal ske hvornår, bør være meget fleksible. Aftalekulturen er meget anderledes; aftaler ændres i sidste øjeblik, folk kommer ofte for sent til aftalte møder og andre møder opstår spontant på vejen. Alt i alt skal du ikke forvente, at dagen bliver, som du havde forestillet dig, da du vågnede.
De lokale transportmuligheder spiller også en rolle for din og andres planlægning. Den eneste måde at komme frem på er at gå, så derfor tager alle ærinder meget lang tid. Så hvis den person du skulle mødes med fx skal til lægen eller købe ost, kan det altså tage et par dage med vandring frem og tilbage.

Solu er et meget komplekst og spændende område med mange forskellige kaster, forskellig levevis og forskellig natur. Sæt dig paa forhånd ind i tingene, så godt du kan. Den bedste kilde til information er Himalayan Projects hjemmeside, hvor der indenfor hvert emne gemmer sig en masse brugbar information om Solu. Generel viden om Nepal fra rejsebøger vil også være god at have.

Langt de fleste steder har de set blege vesterlændinge før, fordi Himalayan Project har arbejdet der igennem en årrække. Alligevel er du en attraktion, når du dukker op. Vær forberedt på meget opmærksomhed (af den venlige slags) og forvent ikke at kunne blende i med mængden.

Hvis du ikke er skræmt væk af ovenstående, så er du godt på vej til at få dit livs oplevelse, omgivet af den smukkeste natur og de dejligste mennesker!